Assalamualaikum wr.wb

Kepada Yth Para pecinta Bahasa Jawa Anak-anakku siswa-siswi yang sangat saya cintai, selamat datang dan selamat berkunjung di blog/web Dwija Gumilar, Nguri-uri Basa Jawa.

Pada kesempatan kali ini saya akan berbagi materi tentang Titi Swara. Apa iku sing diarani Titi Swara lan kepriye tuladhane, ayo disemak artikel ing ngisor iki.

Anak-anakku para putra siswa kabeh sing tak tresnani, lan para sutresna basa jawa,

Aksara swara ana a, i, u, e, o, lan e yen ditulis lan diucapake kadhang-kadhang ana sing ora padha titi tulise lan titi swarane.Mula ayo digatekake ngisor iki !

  1. Swara “a” jejeg
    Yaiku aksara “a” diucapake kaya “a” ing tembung “ basa Jawa“.
    Tuladha tembung : rasa, sanga, bata, lima,widada,tumata,lara lsp.
    Tuladha ukara : Adhiku duwe rasa seneng marang tanduran, mulane sregep tetandur.
  2. Swara “a” miring
    Yaiku aksara “a” diucapake kaya “a” ing tembung “ bahasa Indonesia “.
    Tuladha tembung : jaran, nanas, panas,dumadi,palupi,dadi lsp.
    Tuladha ukara : Ibu ndamel rujak nanas.
  3. Swara “i” jejeg
    Yaiku aksara “i” diucapake wutuh/ bener-bener “i”
    Tuladha tembung : isi, roti, susi,wadi,wirama,gati lsp.
    Tuladha ukara : Aku duwe roti isi coklat.
  4. Swara “i” miring
    Yaiku aksara “i” diucapakake kaya aksara “e” ( ananging panulise tetep“i” , macane kaya “e”)
    Tuladha tembung : gading, pring, pitik,manis,guling jarit lsp.
    Tuladha ukara : Ana pitik ndhelik ngisor wit pring.
  5. Swara “u” jejeg
    Yaiku aksara “u” diucapake wutuh/bener-bener kaya swara “u”
    Tuladha tembung : lugu, sapu, guru,lunga,madu,palupi lsp.
    Tuladha ukara : Ibu guru mundhut sapu wonten ing peken.
  6. Swara “u” miring
    Yaiku aksara “u” diucapake kaya aksara “o” ( ananging panulise tetep “u” , macane kaya “o”)
    Tuladha tembung : kalung, jagung, kadhung,sarung,marmut,alus lsp.
    Tuladha ukara : Bapak lagi wae panen jagung.
  7. Swara “e” jejeg
    Yaiku aksara “e” diucapake wutuh/bener-bener kaya swara “e”
    Tuladha tembung : sate,wedang,suwe
    Tuladha ukara : Bapak dhahar sate.
  8. Swara “e” miring
    Yaiku aksara “e” diucapake kaya “é”.
    Tuladha tembung : golek,mewek.kopen lsp
    Tuladha ukara : Para siswa padha golek tanduran kanggo praktek sesuk.
  9. Swara “e” pepet
    Yaiku aksara “e” diucapake kaya “ê”
    Tuladha tembung : sega,sepet,lega,lepet,merem lsp
  10. Swara “o”jejeg
    Yaiku aksara “o” diucapake wutuh/ bener-bener “o”
    Tuladha tembung : ote-ote, ora, ngoko lsp.
    Tuladha ukara : Ote-ote enak yen dipangan karo lombok.
  11. Swara “o” miring
    Yaiku aksara “o” diucapake kaya aksara a jejeg ( ananging panulise “o” tetep, macane kaya a jejeg )
    Tuladha tembung : kodhok, ngorek, ngorok lsp.

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan.

Don`t copy text!